Blog

Darování nemovitosti a darovací smlouva

Darovací smlouvou jedna smluvní strana bezúplatně převádí dar druhé smluvní straně, která dar přijme.

Ačkoli běžná darovací smlouva nevyžaduje písemnou smlouvu, zákon zná dvě výjimky, kdy je písemná forma potřeba. První z nich je, když k odevzdání daru nedojde zároveň s projevem vůle darovat a přijmout dar. Druhou výjimkou je, když se daruje věc zapsaná do veřejného seznamu – tedy typicky nemovitá věc, která se zapisuje do katastru nemovitostí.

  • identifikace stran smlouvy – jména, adresy, rodná čísla (či data narození) dárce i obdarovaného,
  • dále podrobný popis darované věci (např. v případě nemovitosti je nutné uvést číslo popisné, parcelní číslo, katastrální území apod.),
  • projev vůle dárce věc darovat a obdarovaného věc přijmout,
  • a také datum a podpisy účastníků smlouvy. 

Pro účely vkladového řízení u katastru nemovitostí je potřeba podpisy na smlouvě ověřit. Ověření podpisů je možné např. na pobočce CzechPoint, u notáře, anebo u advokáta. V případě, že se se zpracováním smluvní dokumentace obrátíte na naši advokátní kancelář, v ceně služby je rovněž ověření podpisů všech stran smlouvy.

Jak již je naznačeno výše, k převedení vlastnického práva k nemovitosti nestačí smlouvu podepsat, ale je potřeba podat rovněž návrh na vklad vlastnického práva obdarovaného do katastru nemovitostí. Až rozhodnutím příslušného katastrálního úřadu o povolení návrhu na vklad do katastru nemovitostí se totiž obdarovaný stane vlastníkem nemovité věci, a to zpětně k okamžiku podání návrhu na vklad. Správní poplatek za podání návrhu činí 2 000 Kč. V rámci našich služeb nabízíme rovněž zastoupení v řízení před katastrem a veškerou administrativu vyřídíme za Vás.

Nezřídka kdy dárce daruje nemovitost, ve které sám stále bydlí a má v úmyslu zde bydlet i po darování. V takovém případě je nejlepším a pro dárce nejjistějším řešením zřízení věcného břemene v podobě tzv. služebnosti užívání či požívání. Ta může být zřízena pro dárce i doživotně a jejím obsahem může být užívací či požívací právo k celé darované nemovitosti. Za takové situace se pak dárce nemusí obávat toho, že by přišel o střechu nad hlavou i za situace, že by se v budoucnu vztahy s obdarovaným zhoršily.

V souvislosti s předchozí větou může vytanout otázka, zda je možnost odstoupit od darovací smlouvy (neboli dar odvolat). Odpověď zní ano, ale…

Odvolání daru předpokládá zákon pouze u dvou typů situací. Prvním případem je odvolání daru pro nevděk – tedy situace, kdy obdarovaný ublíží dárci nebo osobě dárci blízké, a to úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy. V některých případech může mít právo dar odvolat rovněž dědic dárce. Avšak pozor! Lhůta k odvolání daru je pouze jednoletá.

Druhým případem je situace, kdy dárce upadne do takové nouze, že nemá ani na nutnou výživu vlastní nebo nutnou výživu osoby, vůči níž má vyživovací povinnost.

Co se daňových povinností týče, obdarovaný má povinnost odvést daň z příjmu z hodnoty daru. To však neplatí v případě, že je obdarovaný osobou blízkou dárci (typicky darování v rodině), kdy je tento převod od daně osvobozen.

Poskytneme vám kompletní právní servis související s darováním (nejen) nemovitosti včetně návrhu na vklad do katastru nemovitostí a zastupování před katastrem. V případě potřeby Vám pomůžeme rovněž s odvoláním daru či s daňovými aspekty darování.

Neváhejte nás kontaktovat pro nezávaznou konzultaci – rádi zodpovíme Vaše otázky.

Mgr. Bc. Václav Pindur

panacek vasinka

Další články

Vasinka.cz